Biografia

Versió larga

Nascut a Barcelona, comença ben aviat els seus estudis de piano, experimenta amb objectes de percussió, canta al cor de l‘església, més tard toca amb grups del moviment „Música Laietana“ i a finals dels anys 70 es trasllada a Suïssa, on estudia piano, arranjament i composició a la „Swiss Jazz School“ amb Vince Benedetti, Fritz Pauer i Joe Haider. Paral•lelament estudia psico-pedagogia musical al Conservatori de Música i Teatre de Berna. Posteriorment freqüentarà seminaris de composició, com els de Helmut Lachenmann, Walter Zimmermann o Ivan Fedele, tots ells reputats compositors contemporanis. No obstant, la seva trajectòria l’ha dut a crear-se un nom com a improvisador i performer.

Durant la seva estada a Suïssa toca amb diferents ensembles, per als qui escriu nombroses obres, realitza diverses produccions a la ràdio i varis enregistraments - entre ells un LP que reflexa la seva inflexió del Jazz cap a la música contemporània - i participa en festivals internacionals. Entre 1987 i 1994 passa llargues temporades a Mèxic, desplaçant-se també a Costa Rica, Veneçuela i Nova York, ciutat on entra en contacte amb Borah Bergman. En aquests desplaçaments efectua un intens treball de recerca de sons a la natura, que utilitza per als seus treballs de composició, al temps que manté una considerable activitat artística: concerts, conferències i master classes a les universitats de Mèxic DF, Guadalajara, etc. i produccions a la ràdio i a la TV.

El 1994 coneix el músic i enginyer de so Walter Quintus (Colònia, Alemanya), amb el que inicia una fructífera col•laboració (3 CD i concerts) en el camp de la música amb manipulació electrònica en temps real. A més a més escriu i interpreta la música per a una peça de teatre que s’estrena a París i gira per França (1992-93). Entre 1995 i 1997 desenvolupa la seva activitat de concerts, produccions a la radio i tallers, sobretot entre Espanya, Alemanya i Holanda.

Des de llavors, les seves obres reflecteixen cada cop més no solament el seu interès pel so de l’instrument pur, preparat o manipulat, sinó per la recerca de sonoritats produïdes amb objectes utilitzats en arts plàstiques. Darrerament ha creat obres de percussió per a escultures, com les de l’artista francès Pierre Wéber o el pintor i arquitecte alemany Uwe Geest, per a utensilis de gravat i per a diferents objectes preparats, dins el camp que pot anomenar-se art acústic experimental i performance.

També treballa amb poetes fonètics com Américo Rodrigues o Carles Hac-Mor, amb artistes multimèdia i amb dansa. Dirigeix grups i orquestres amb el seu mètode de creació en temps real.

El seu catàleg comprèn més de 115 obres. Ha editat onze discos. Dins els seus projectes han tocat músics com Claudio Pontiggia, Hans Koch, Joachim Kühn, Michiel Borstlap, Ksenija Lukić, el Neue Ensemble Hannover, Ana Maria Rodríguez i d’altres.

Balanyà ha obtingut diverses beques de creació: Goethe Institut (Berlin, 1996) Goethe Institut (Düsseldorf, 2006), Land Niedersachsen (Worpswede, Alemanya, 1997), Land Schleswig-Holstein (Eckernförde, Alemanya, 1999), Fondazione Marguerite Arp (Locarno, Suïssa, 2003).

Ha enregistrat les seves obres a Radio Bremen (Alemanya), Radio Ginebra (Suïssa), Radio Televisione Svizzera Italiana (Suïssa), Radio Nacional de España, Radio Mèxic DF, Radio Guadalajara (Mèxic), entre altres.